Wat is homeopathie?

Homeopathie is een natuurlijke geneeswijze, gebaseerd op natuurwetenschappelijke wetten, waarbij het zelfherstellend vermogen van de mens wordt gestimuleerd. Homeopathie is verder een Complementaire Alternatieve Geneeswijze, kortweg CAM, gebaseerd op het gelijksoortigheidsbeginsel. Tijdens de homeopathische behandeling krijgt de patiënt homeopathische geneesmiddelen die bestaan uit gepotentieerde stoffen (stapsgewijze sterke verdunningen in combinatie met schudden).

In de klassieke homeopathie wordt gewerkt volgens de richtlijnen van Hahnemann, grondlegger van de homeopathie. Bij het zoeken van het medicijn kijkt de homeopaat niet alleen naar de specifieke klacht of klachten, maar ook naar de oorzaak van de klachten en de verschillende lichamelijke, mentale en emotionele kenmerken van de persoon. Het geneesmiddel dat gekozen wordt moet passen bij de hele mens.

Homeopathische geneesmiddelen

download (5)Het grootste deel van de homeopathische geneesmiddelen wordt gemaakt van plantaardig materiaal. Het overige gedeelte wordt gemaakt van dierlijke substanties, mineralen of ziektemateriaal (nosodes).

Arnica Montana
Een bekend voorbeeld van een plantaardig homeopathisch middel is Arnica Montana (Valkruid of Wolverlei). Arnica groeit vooral in bergachtig gebied. Het groeit ook hoog in de bergen van de Andes en werd door de Indianen van Zuid-Amerika vaak toegepast om verwondingen die tijdens het klimmen waren opgelopen te bestrijden. Bij de bereiding van het middel wordt de hele plant gebruikt, inclusief wortel. In de homeopathie wordt het veel gebruikt als eerstehulpmiddel.