Nieuws

Documentaire ‘Just one drop’ te zien in de Gigant/Apeldoorn.

‘Er zijn 100 duizenden dokters wereldwijd bezig met homeopathie, er zijn meer dan 200 miljoen mensen die homeopathie gebruiken. Zijn die allemaal gek?’ Binnenkort draait de documentaire Just One Drop in Apeldoorn. Op dinsdag 10 april 2018 om 19:00 uur in filmhuis de Gigant. De Apeldoornse artsen voor homeopathie en homeopaten staan na afloop klaar voor een gesprek. Wellicht tot ziens, u bent van harte welkom!

Online blog 

Vanaf dit jaar verschijnt iedere maand een nieuw online blog op de website van de Vereniging Homeopathie. Benieuwd? U kunt het hier lezen.

 

Vergoedingenoverzicht 2017

U kunt hier het vergoedingen overzicht voor homeopathie in 2017 bekijken.

Eczeem en homeopathie

Het oudste zoontje van Anne had eczeem. Werd het hormoonzalf of toch wat anders? Ze koos voor homeopathie en het eczeem verdween op natuurlijke wijze. Haar verhaal is hier te bekijken.

2 en 3 april 2016 Banerji seminar gevolgd in Köthen

Bijzonder inspirerend congres! De artsen Banerji hebben tientallen casussen gepresenteerd van tumoren die slonken na behandeling. Ze werken samen met het M.D. Anderson Cancer Center in de VS, en het National Institute of Health (NIH) in hun zoektocht naar middelen tegen kanker. Meer informatie: http://www.pbhrfindia.org

Nationale Homeopathie Enquête 2016

Doet u mee met de Landelijke Nationale Homeopathie Enquête? Uw mening telt!

Vergoedingseisen vanaf 2017

Conform de laatste eisen van zorgverzekeraars (PLATO eindtermen) ben ik sinds januari 2016 geregistreerd bij Stichting Hoger Onderwijs Nederland (SHO). SHO-registratienummer: 105726-97383. Alleen therapeuten die een SHO-registratienummer hebben of in het BIG register staan worden vanaf 2017 nog vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Vergoedingen 2016

Op zoek naar een zorgverzekeraar die bij u past? Hier ziet u een vergoedingen overzicht 2016 voor homeopathie in 2016.

Homeopathie en infectieziektes

downloadIeder jaar vindt van 10 t/m 16 april de Week van de Homeopathie plaats, ter nagedachtenis aan de geboortedag van de grondlegger van de klassieke homeopathie, Samuel Hahnemann. Het thema van 2015 is Homeopathie en infectieziektes. Er zijn veel verschillende infectieziektes, die veroorzaakt worden door virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Een besmetting kan leiden tot verschillende acute en chronische klachten. De klassieke homeopathie gaat uit van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Als het immuunsysteem naar behoren werkt, kunnen we meestal zelf infectieziektes vlot de baas. Als dat niet het geval is heeft het lichaam ondersteuning nodig. Homeopathie brengt snel en zonder bijwerkingen verbetering. Met passende homeopathische geneesmiddelen vermindert ook de vatbaarheid voor infecties. Hierdoor is reguliere medicatie, zoals antibiotica, minder vaak nodig. U kunt denken aan homeopathie bij: ziekte van Pfeiffer, ziekte van Lyme, terugkerende verkoudheid of griep, oorontstekingen, chronische blaasontsteking, etc. Op vrijdag 17 april van 10.00 uur tot 12.00 uur kunt u vrijblijvend binnenlopen in de praktijk voor meer informatie.

Digitale Glossy

Nog meer verhalen over de werking van homeopathie kunt u lezen in de digitale glossy 8verhalen. Deze bevat eerdere publicaties uit het homeopathie magazine.

Platform keuzevrijheid

Voor patiënten/cliënten die gebruik maken van de complementaire zorg is het platform www.keuzevrijheid.nl opgericht. U kunt deze website bezoeken om uw zorgverzekeraar te laten weten dat u complementaire zorg graag in uw pakket houdt.

Homeopathie bij RTL 4 – Altijd Jong

Komende zondag 2 maart om 11:50 uur zal in het tv programma Altijd Jong op RTL 4 aandacht besteed worden aan homeopathie. Tanja Jess interviewt klassiek homeopaten Nathalie van der Stelt en Manon Bruins over wat homeopathie precies is en hoe het werkt. Indien u het programma terug wilt kijken, of de meer uitgebreide versie wilt zien, kunt u terecht op: http://www.altijdjong.tv/.

Indiase arts Prasanta Banerji indrukwekkend op goed bezocht symposium

artsen BanerjiDe congresruimte van het Theaterhotel in Almelo is vrijdag 1 en zaterdag 2 november gevuld met meer dan 150 mensen uit circa 10 landen. Ze komen voor Prasanta Banerji, een Indiase arts die al zo’n 40 jaar in een ziekenhuis in Calcutta talloze ernstig zieke patiënten behandelt met homeopathische middelen. De resultaten zijn verbluffend. Daar kan de weerstand tegen homeopathie in Nederland weinig aan veranderen. Nadat de Indiase artsen een diagnose hebben gesteld aan de hand van een röntgenfoto, echo, CT-scan of MRI, zetten zij vaak een combinatie in van twee of drie homeopathische middelen. Jarenlang proefondervindelijk onderzoek – steeds weer herhaald en geverifieerd – heeft hun geleerd welke middelen effectief zijn in welke situatie. Het symposium in Almelo geeft zicht op de wetenschappelijke werkwijze van de Banerji’s. Meer lezen kan hier.

Brief aan de Minister van Volksgezondheid

Minister Schippers heeft haar best gedaan een ontmoedigingsbeleid door te voeren voor alle mensen die graag de homeopathische zelfzorgmiddelen willen gebruiken. Groot nadeel is dat de consument niet meer weet waarvoor de producten zijn, wat overigens niet alleen voor de homeopatische zelfzorgmiddelen geldt, maar ook voor vitamines en andere voedingssupplementen als wel gezonde voedingsmiddelen als b.v. kokosolie. Als u graag verandering in deze situatie ziet dan kunt u deze brief versturen naar de Minister.

Homeopathie efficiënt voor behandeling van kinderen

In het Italiaanse homeopathische hospitaal in Lucca werden 2141 jonge patiëntjes met ademhalingsproblemen gevolgd van 1998 tot 2008. Dit onderzoek toonde een positief genezend effect van de homeopathische behandeling van deze kinderen, vooral bij allergisch eczeem en neusslijmvliesontsteking. Bovendien evolueerde eczeem in deze groep minder vaak naar astma. Hiermee werd opnieuw aangetoond dat homeopathie een volwaardig alternatief is voor de behandeling van veel voorkomende ademhalingsklachten bij kinderen. Er kan dus niet vroeg genoeg ingegrepen worden om deze kinderen een betere toekomst te garanderen.

Bronnen:
Outcome of homeopathic treatment in paediatric patients: An observationalstudy from 1998 to 2008
Elio Rossi, Paola Bartoli, Marialessandra Panozzo, Alba Bianchi, Monica Da Frè. Uit de ABC-nieuwsbrief van 26 mei 2011.

Onderzoek Allergie van start

Vanaf mei 2011 start het Louis Bolk instituut een innovatief onderzoek onder ouders van kinderen die allergische aandoeningen zoals eczeem, astma, hooikoorts en voedselallergie behandelen met complementaire zorg. De centrale vraag is of ouders tevreden zijn over dergelijke behandelingen (bijvoorbeeld acupunctuur, yoga, tai chi, speciale voeding, homeopathie, e.d.) en of ze deze behandelingen met hun reguliere arts bespreken. Daarna bekijken de onderzoekers of de kinderen baat hebben bij deze zorg en hoe de kosten zich verhouden tot kosten vanuit de reguliere zorg. Het Louis Bolk Instituut en het Van Praag Instituut voeren het onderzoek uit.

Onderzoek gewrichtsklachten

Bent u patiënt met chronische gewrichtsklachten zoals artrose, reumatoïde artritis of een andere reumatische aandoening, en heeft u ervaring met complementaire zorg? Neem dan deel aan het landelijke onderzoek Complementaire Zorg  bij gewrichtsklachten en deel uw ervaringen! Het doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de ervaringen en behoeften van patiënten die chronische gewrichtsproblemen hebben en ervaring hebben met behandelmethoden zoals bijvoorbeeld acupunctuur, homeopathie, yoga, tai chi, manuele therapie of speciale voeding. Op deze manier kan de zorg verbeterd worden en wordt rekening gehouden met de wensen van patiënten. Uw feedback wordt anoniem verwerkt en de resultaten worden in 2012 gepubliceerd op onze website. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten. Het onderzoek wordt gefinancierd door het Fonds PGO en uitgevoerd in opdracht van het Patiënten Platform Complementaire Gezondheidszorg (PPCG).

Homeopathie krijgt onverwachte steun van Vereniging tegen Kwakzalverij

Op 5 februari 2011 zal de Vereniging tegen Kwakzalverij (VtK) demonstreren dat een overdosis homeopathische geneesmiddelen geen schade toebrengt. Het innemen van een grote hoeveelheid van een homeopathisch middel is volledig zinloos, maar zal geen schadelijke neveneffecten hebben. Het is volledig duidelijk waarom de VtK niet ter vergelijking een overdosis nemen van een regulier geneesmiddel, want dat zou wel eens de dood tot gevolg kunnen hebben. Ieder jaar belanden er ruim 40.000 mensen in het ziekenhuis, omdat ze verkeerde medicijnen of een gevaarlijke combinatie of dosis van pillen slikken. Ruim 1200 patiënten overleven een dergelijke misser niet. 1800 mensen blijven last houden, ook na ontslag uit het ziekenhuis. Dat is gebleken uit onderzoek van de Universiteit Utrecht in 2006. Verkeerd medicijngebruik kost jaarlijks zo’n 85 miljoen euro. Met deze actie zet de VtK chronische medicijngebruikers misschien aan het denken. Wat is het dat homeopathische geneesmiddelen, waarvan ook wordt gezegd dat ze het zelfgenezende vermogen ondersteunen, geen schade toebrengen? En, kunnen ze dan wel werkzaam zijn? De VtK beweert dat homeopathische middelen niet werken, dat ze hooguit een placebo zijn, wat wil zeggen dat ze alleen suggestief een werking hebben. Als dat zo zou zijn, waarom hebben dan zoveel mensen en ook dieren zo veel baat bij homeopathie? Werkt homeopathische behandeling dan altijd? Nee, net zo min als een reguliere behandeling. Werkt het beter dan regulier? Nee, het werkt anders, soms met betere resultaten, maar soms ook minder. Wat in het laatste geval in ieder geval vast staat, is dat het geen schade toebrengt. Er is voldoende wetenschappelijk onderzoek voor de werkzaamheid van homeopathische middelen, maar hier wordt buiten de complementaire sector zelden naar verwezen. Bij een grootschalig onderzoek in 2010 onder 200.000 verzekerden bij Azivo bleken er kostenbesparingen tot 15% bij de behandeling door artsen die ook homeopathie toepasten. Dit onderzoek werd uitgevoerd door de onderzoekers Baars en Kooreman, respectievelijk van de universiteit van Leiden en Tilburg. Tot een vergelijkbare conclusie kwam een homeopathisch werkend huisarts die in 2010 aantoonde dat hij de zorgverzekeraar € 750.000,- per jaar bespaart door de helft van zijn patiënten homeopathisch te behandelen. De besparing betrof o.a. minder kosten voor ziekenhuisopname, verwijzingen en reguliere medicatie. Homeopathie bespaart de zorgverzekeraars veel kosten. Complementaire en reguliere gezondheidszorg hebben beiden hun waarde: de een werkt op het ene terrein wat beter of effectiever, de andere op het andere terrein. De gezondheidszorg zou veel winst kunnen behalen door het beste van twee werelden te gebruiken. De Vereniging tegen Kwakzalverij toont dat -onbedoeld – aan.

Nobelprijswinnaar Montagnier neemt homeopathie serieus

‘Ik kan  niet zeggen dat homeopathie in alles gelijk heeft. Wat ik nu kan zeggen, is dat de hoge verdunningen juist zijn. Hoge verdunningen van iets zijn niet niets. Het zijn waterstructuren die de originele moleculen nabootsen.’ Deze krachtige uitspraak deed professor Luc Montagnier in een opmerkelijk interview dat gepubliceerd is in SCIENCE magazine van 24 december 2010. Montagnier is een Franse viroloog, medeontdekker van het HIV en Nobelprijswinnaar in 2008. In het vraaggesprek vertelt Montagnier over zijn nieuwste werk en de belangrijke implicaties voor de homeopathie. Montagnier toonde in een studie aan dat bepaalde bacteriële DNA-strengen in staat zijn om elektromagnetische golven te induceren, zelfs bij hoge waterige verdunningen van 10-18. Deze studie vormt een belangrijke bijdrage tot het toenemende bewijs in fundamenteel onderzoek voor de basisprincipes van de homeopathie. Montagnier zal zijn onderzoek voortzetten in China. Hij neemt daar de leiding op zich van een nieuw onderzoeksinstituut aan de Jiaotong universiteit in Shanghai. Daar zal hij het fenomeen van elektromagnetische golven die door DNA in water worden voortgebracht verder bestuderen. Zijn onderzoeksteam gaat zowel de theoretische basis onderzoeken, als de mogelijke toepassingen in de geneeskunde. Opmerkelijk is dat de 78-jarige Montagnier in het interview aangeeft dat hij zijn onderzoek niet kan voortzetten in Frankrijk. Enerzijds omdat hij daar niet voldoende fondsen heeft. Maar er is ook een andere reden. Toen hij gelden uit andere bronnen wilde aanwenden, werd hem dit geweigerd. Montagnier meent dat er in Europa een soort angst heerst rond dit onderwerp. In dit verband verwijst hij naar dr. Jacques Benveniste, een Franse arts/wetenschapper die onderzoek verrichtte naar homeopathische doses. Montagnier beschouwt hem als een ‘moderne Galileo’. ‘Benveniste werd door iedereen uitgestoten, omdat hij te ver vooruit was. Hij verloor alles, zijn laboratorium, zijn geld. Ik denk dat hij grotendeels gelijk had, maar het probleem was dat zijn resultaten niet 100% reproduceerbaar waren. Er is mij verteld dat sommige mensen Benveniste’s resultaten gereproduceerd hebben, maar dat ze bang zijn voor publicatie vanwege de intellectuele terreur van mensen die het niet begrijpen.’ Montagnier is niet bezorgd dat zijn collega’s zullen denken dat hij in pseudowetenschap terecht is gekomen. Hij antwoordde: ‘Nee, omdat het geen pseudowetenschap is. Het is geen kwakzalverij. Dit zijn werkelijke fenomenen die verdere studie verdienen.’ Het volledige interview is beschikbaar op de website van Science.

Homeopathie in Gezond Gezin special 

De Gezond Gezin special verschijnt bij KekMAMA 11, Ouders van Nu 13, Kinderen 13 en Groter Groeien 13. Hierin staat een artikel over klassieke homeopathie. U kunt hier de Gezond-Gezin-Special lezen.

Semi-alternatieve huisarts werkt ‘stuk goedkoper’ 

Huisartsen die ook alternatieve geneeswijzen als accupunctuur, antroposofische gezondheidszorg en homeopathie aanbieden, werken 15 procent goedkoper dan reguliere huisartsen. Huisarts aan het werk (ANP). Dit blijkt uit onderzoek van de Tilburgse hoogleraar gezondheidseconomie Peter Kooreman en de Leidse epidemioloog en lector antroposofische gezondheidszorg Erik Baars. De onderzoekers bestudeerden de gegevens van alle 150 duizend verzekerden van de Haagse zorgverzekeraar Azivo. Uit de gegevens blijkt dat de patiënten van huisartsen die ook alternatieve geneeswijzen aanbieden, minder medicijnen gebruiken en minder vaak in het ziekenhuis worden opgenomen. Bij patiënten van boven de 75 jaar die een antroposofische huisarts bezoeken, loopt de kostenbesparing zelfs op tot 25 procent. Volgens de onderzoekers is er geen aanwijzing dat deze patiënten te weinig zorg krijgen. De levensverwachting ligt zelfs hoger dan voor patiënten van reguliere artsen. Volgens Kooreman gaat het om ‘spectaculaire’ kostenverschillen die ‘niet te verwaarlozen zijn, zeker met het oog op de stijgende zorguitgaven.’ De onderzoekers benadrukken dat het om een eerste onderzoek gaat, dat vraagt om vervolgonderzoeken. Zo moet de verklaring voor het verschil in kosten nog wetenschappelijk worden onderbouwd. Een logische verklaring lijkt dat patiënten die voor een complementaire huisarts kiezen, een gezondere leefstijl hebben en minder snel voor medische interventies kiezen. Maar volgens Kooreman is voor deze mogelijke verklaring gecorrigeerd in het onderzoek. Een andere verklaring is dat alternatieve huisartsen meer gericht zijn op het zelfherstellend vermogen van patiënten en dus minder snel kiezen voor medisch ingrijpen, zegt Kooreman. ‘Zo zal een antroposofische arts minder snel adviseren een kind in te enten tegen de bof en mazelen. Hij gelooft dat het goed is voor de opbouw van het immuunsysteem om die ziekten door te maken, wat de latere kans op ziekte doet verkleinen.’ Volgens de onderzoekers moeten complementaire geneeswijzen serieuzer worden genomen.

Homeopathie als vervanging voor antibiotica in het geval van diarree bij pasgeboren biggen 

Het gebruik van antibiotica in de veehouderij neemt dermate toe dat negatieve gevolgen voor de volksgezondheid, diergezondheid en het milieu kunnen ontstaan. In Nederland is het totale antibiotica gebruik in de veehouderij gestegen van 322.000 tot 590.000 kg werkzame stof tussen 1999 en 2007. In de biologische veehouderij is het gebruik van antibiotica beperkt. Hier zijn antibiotica deels vervangen door complementaire of alternatieve medicijnen (CAM), waarvan homeopathie de meest voorkomende is. Vanuit de gedachte dat homeopathie een mogelijk alternatief zijn kunnen zijn voor antibiotica is er een studie opgezet. In dit gerandomiseerde placebogecontroleerde onderzoek is de homeopathische behandeling ter preventie van Escherichia coli diarree bij neonatale biggen getest. Dit onderzoek is opgezet en uitgevoerd door I. Camerlink, E.J. Bakker E.A. Lantinga en L. Ellinger.

Op de commerciële varkenshouderij van de familie Breukelman werden 52 zeugen in de laatste maand van dracht, twee keer per week behandeld met ofwel het homeopathische middel Coli 30K of een placebo. De 525 biggen van deze zeugen werden gescoord op voorkomen en ziekteduur van diarree. De resultaten: Biggen van de homeopathisch behandelde groep hadden significant minder E. coli diarree dan biggen van de placebo groep. Vooral biggen van zeugen die voor de eerste maal zwanger waren gaven een goede respons op de behandeling met Coli 30K. De diarree leek minder ernstig, er was minder ziekte overdracht en de ziekteduur was korter. Het gehele onderzoek kunt u downloaden via de website van de KVHN.